Vinkit turvalliseen avovesiuintiin

Kesä on saapunut ja vedet alkavat olla myös järvissä uimakelpoisia. WillTriläisiä on bongattu uimassa kuukauden päivät Mattilan lammella ja viimein myös Myllysaaren edustalle on pystytetty avovesiuintirata. Radalla on kaksi isoa poijua, joita voi kiertää haluamaansa suuntaan. Tämän lisäksi saat mukavan kierroksen kun otat mukaan purjehtijoiden UK-poijun. Tiistai-iltaisin tämä ja samalla myös koko Myllysaaren edusta on purjehtijoiden tiistaikisojen käytössä, joten kannattaa välttää radalla uimista tällöin. Avovesiuintitreenit pyörivät keskiviikkoisin kello 18:00 alkaen ja lisäksi willtriläiset voivat järjestää omia treenejä. Näistä löydät lisää täältä.

Avovesiuintiin tarvittavia varusteita

Avovedessä uidaan pääsääntöisesti märkäpuvussa. Märkäpuvun valinnassa tärkeintä on sen istuvuus kantajalleen. Puku saa olla päällä napakka, mutta se ei saa ahdistaa hengitystä ja sen pitäisi sallia hyvä liikkuvuus olkapäistä. Märkäpuku kannattaakin pukea huolella päälle, jotta se ei rajoita liikkuvuutta. Märkäpuvun eri osat voivat olla eri paksuista neopreeniä. Esimerkiksi jaloissa neopreeni saa olla paksumpaa, jolloin se tarjoaa hyvän kelluttavuuden, kun taas olkapäistä se saa olla melko ohutta, jotta saadaan liikkuvuus säilytettyä.

Avoveteen kannattaa valita uimalakiksi mahdollisimman värikäs lakki, jotta uidessa näyt myös muille vesillä liikkujille. Mikäli vesi on vielä kylmää, voit käyttää neopreenista valimistettua lakkia, joka lämmittää paremmin päätä. Uimalaseina avovedessä toimivat mitkä tahansa lasit, mutta erityisesti aurinkoisilla keleillä tummennetut linssit tai ns. peililasit voivat olla hyvä valinta helpottamaan suunnistamista kirkkaasti heijastavassa vedessä.

Uimalakin lisäksi toinen tärkeä turvallisuustekijä on ns. ”raatopoiju”, joka värikkäänä näkyy hyvin muille vesillä liikkujille, mutta myös toimii tauon tullessa lisäkellukkeena märkäpuvun kanssa. Poijuun saat tarvittaessa mukaan myös varusteita, kuten auton avaimet. Nämä kannattaa kuitenkin laittaa vielä minigrip pussiin tai vastaavaan, koska poijujen varustesäilöt eivät ole aina vesitiiviitä.

Kylmään vetään voit lisälämmikkeeksi käsille ja jaloille ottaa mukaan neopreenihanskat- ja sukat. Näiden tulee olla riittävän tiukat, jotta ne eivät putoa matkasta tai tee turhaa lisäpainoa veden päästyä näiden sisälle.

Ennen uintia

Veteen kannattaa lähteä riittävästi nestettä ja energiaa tankanneena. Erityisesti hyvällä nesteytyksellä ehkäiset lihaskramppien riskiä. Energiaa tulisi myös olla hyvin tankattuna, mutta huomioi kuitenkin, että edellisestä ateriasta tulisi olla vähintään tunnin tauko.

Kun menet avoveteen uimaan ja reitti ei ole sinulle ennestään tuttu, tutustu reittiin huolella. Tutki myös reitillä sijaitsevat veneväylät. Myllysaaren avovesiuintiradalla veneilijöistä ei pitäisi purjehtijoiden viikkokisojen lisäksi juuri olla, mutta kannattaa silti olla varuillaan ja seurata ympäristöä. Selvitä myös veden lämpötila, sillä se vaikuttaa varusteiden valintaan. Kylmään veteen kannattaa varautua neopreenilakilla, -hanskoilla ja -sukilla.

Kotoa lähtiessäsi ilmoita lähipiirillesi uimaan menostasi ja kerro mihin olet menossa ja kuinka pitkään sinulla on tarkoitus uida. Jos vain on mahdollista, vältä yksinään uintia ja pyydä aina mukaan kaveri. Jos et saa kaveria mukaan uimaan tai edes rannalle, muista ottaa matkaan näkyvät varusteet eli uimalakki ja poiju. Jos rannalla on lähtiessä muuta väkeä, ilmoita heille kuinka pitkään ja millä reitillä uit. Mikäli joudut jättämään varusteita rannelle uinnin ajaksi, jätä mieluusti joku viesti siitä missä olet ja kuinka kauan.

Uinnin aikana

Kun menet veteen, erityisesti kylmässä vedessä totuttele veteen. Etene veteen vähitellen, roiskuta vettä kaulallesi ja kasvoillesi. Tällä valmistat kehoasi tulevaan lämpötilan muutokseen. Lähtiessäi uimaan, ui vähän matkaan pää pinnan yläpuolella sekä havainnoi ja kontrolloi, että hengitys pysyy rauhallisena ja tasaisena. Totuta päätäsi asteittain viileään veteen.

Jos reitti sen mahdollistaa, ui aina rannan suuntaisesti ja merkittyä uintireittiä pitkin. Tähystä jatkuvasti joka 3-5 hapenotolla tarkastaen suuntaasi uintireitin poijuista tai maaston korkeista kohdista. Vältä uimasta veneväylälle, sillä uimarina olet muita vesillä liikkujia vastaan aina heikoilla.

Huilaa matkalla tarvittaessa poijun varassa. Myös märkäpuku kelluttaa, mutta poiju tuo kellumiseen mukavuutta ja turvallisuutta. Muista juoda nestettä pidemmän uintimatkan aikana, mielellään vähintää kerran puolessa tunnissa. Myös energiaa voit nauttia omien tuntemuksiesi mukaan. Tauot kannattaa pitää lyhyinä, jotta pysyt lämpimänä.

Uidessa ole valmis odottamaan ja auttamaan uintikaveriasi ja -ryhmääsi. Ole valmis rantautumaan ja hälyttämään apua nopeasti ja ajoissa. Ole valmis lopettamaan uintisi, kun sinulla on voimia vielä hyvin jäljellä.

Uinnin jälkeen

Kun rantaudut tai nouset laiturille, tee tämä rauhassa sillä lihaksesi saattavat olla vedestä kankeat. Myös tasapainoaistit saattavat hieman heittää, koska olet ollut vaakatasossa pitkän aikaan ja korvissasi saattaa olla vettä. Korvatulpat saattavat auttaa tähän. Jos vesi on viileää, kietoudu nopeasti pyyhkeeseen ja juo lämmintä juotavaa nopeasti uinnin jälkeen. Riisu märkäpuku ja uima-asu ja vaihda lämpimät vaatteet nopeasti päälle. Ilmoita rannalla olijoille ja kotijoukoille uintisi päättymisestä. Muista, että uintisuorituksesi on ohi vasta sitten, kun sinulla on normaali, lämmin olo ja olet ilmoittanut lopettaneesi uinnin.

Avovesiuinnin harjoittelusta

Avovesiuintia kannattaa harjoituksen rakenteen näkökulmasta lähestyä samalla tavalla kuin allasuintia. Uintia kannattaa pilkkoa osiin ja vaikka uintipätkät voivat avovedessä ollakin pidempiä, kannattaa kuitenkin muistaa uidessa hyvä tekniikka. Mukaan voi toki ottaa altaasta tuttuja tekniikkadrillejä, nopeusharjoittelua sekä avovesi- ja triathlonuintiin erityisesti valmistavia harjoitteita, kuten ryhmässä ja peesissä uintia, tähystämistä ja suunnistamista, startteja ja rantautumista, märkäpuvun nopeaa riisuntaa, jne. Tässä alla vielä esimerkkiharjoitus Myllysaaren avovesiuintiradalle, matkaa voit halutessasi lisätä lisäämällä kierroksia radalla.

  • Alkuverryttelynä lyhyt kuivajumppa rannalla märkäpuku päällä sekä hyvin rauhallista uintia ensimmäiselle poijulle. Voit ottaa matkalla lyhyitä pätkiä esimerkiksi yhden käden uintia (10 käsivetoa per puoli) ja kylkipotkuja (20 potkua per puoli).
  • Ui aina poijujen väli kerrallaan lähtien liikkeelle kellunnasta ja ottaen tästä ns. ALL OUT spurtti 10 käsivedon ajan. Laske esimerkiksi vasemman käden vedot ja kun pääset viiteen, voit rauhoittaa vauhdin rentoon matkauintivauhtiin. Poijulle päästyäsi kierrä se ja huilaa hetki (15-30s). Kierrä rataa ympäri 2-5 kertaa oman makusi mukaan.
  • Loppuverryttelynä ui hyvin rauhallisesti takaisin rantaan.

Lähde: https://www.uimaliitto.fi/uinti/avovesiuinti/